Thailändsk falsk kråka.

Ingredienser:
För ungefär 4 pers.

4 st Kycklingfiléer.
4 dl Jasmineris.
4 1/2 dl Vatten.

Marinaden:
1/2 dl Olja.
2 st Hackade vitlöksklyftor.
1/2 dl Sweet chili-sås.
1 1/2-2 tsk Sambal Oelek.

Grönsaker :
1/2 dl Olja.
1 st Zucchini.
1 st Aubergine.
1 st Röd paprika.
1 st Grön paprika.
1 st Stor gul lök.
200 gr Färska champinjoner.
100 gr Sockerärtor.

Efter stekning :
2 msk Japansk Soja (Kikkoman).
1/2 dl Ostronsås.
1/2 msk Sesamolja.

Såsen:
3/4 dl Tomatketchup.
3/4 dl Vinäger.
3/4 dl Strösocker.
1 msk Maizena.
1 1/2 dl Vatten.

Gör så här:
Skär kycklingen i fingerstora bitar.
Marinera kycklinbitarna i olja, grovhackad vitlök, sweet chilisås och sambal oelek.
Skölj riset noga.
Sätt på två spisplattor, den ena på max och den andra på minsta värme.
Snoppa sockerärtorna, skär zucchini, aubergine, paprika, lök och svamp grovt.
Tillsätt vatten och lite salt till riset.
Sätt riset på plattan med max värme och sätt på locket.
När riset börjar koka, ta tid 10 sekunder. Flytta därefter riset till plattan med minsta värmen.
Riset skall stå på plattan men minst värme i 10 minuter.
Blanda till såsen: ketchup, vinäger, socker och maizena utrört i vatten.
Hetta upp en wok eller en stor stekpanna ordentligt och fräs kycklingbitarna och några minuter under omrörning.
Häll över kycklingbitarna på ett fat.
Riset som nu stått 10 minuter på plattan flyttas nu av värmen helt och hållet och får bli klart på sin egen värme inne i kastrullen, ca 10 minuter.
Hetta upp woken på nytt med 1/2 dl olja.
Lägg i de skurna grönsakerna och stek under omrörning tills det hela har mjuknat något.
Tillsätt soja, ostronsås och droppa över sesamoljan.
Blanda ner kycklingbitarna med grönsakerna.
Häll över såsen och låt koka ungefär 1 minut.
Serveras omedelbart tillsammans med riset.


Källa:
Hasse Ringdahls hemsida http://www.abc.se/~m8973/




Härmkråkan.